Bygget av dörrpaneler & överdel till instrumentbrädan!

Har du läst om ljudbygget i "Milou" så har du redan sett dom här bilderna.

 
Tillverkning av bafflar.

 

Halvfärdiga bafflar i väntläge.

 

Provar passformen på bafflarna för mellanregistrna.

 

En dörrpanel från en donatorbil hängd på plats och baffeln till mellanregisterhögtalaren klämd på plats för kontroll. Jodå, det är presspassning på det upptagna hålet i panelen. ;)

 

Då instrumentbrädan delvis täcker högtalaren på vänster sida när dörren är stängd gäller det att kola placeringen noga.

 

Och så vill jag att det ska bli diskreta former.

 

Då har även midbasens baffel kommit på plats och båda bafflarna är fixerade med lite smältlim. Provar givetvis ut läget med högtalare på plats. Jodå, du ser rätt, midbasens galler är grått medan mellanregistrets är svart. Vt inte om det skall vara såeller om det blivit något knas när kittet packades hos DLS. Får kolla det, annars är det bara att lacka basens galler så är det problemet löst.

Är nöjd med placeringarna så nu gäller det bara att få till det likadant på höger sida också.

 

Plastade lite förstärkningar på baksidan innan jag dels delar på panelerna och dels spänner fleece över bafflarna.

 

Dörrspegeln med mellanregistret är lossat och originalklädseln borttagen rund basbaffeln. Tanken med att ta bort klädseln och "skummet" under är att fleecen skall komma i samma nivå som originalklädseln. Fleecen skall sen dränkas i polyester som när den härdat skall slipas slät. Därefter tar jag bort en remsa till av originalkädseln och låter ett lager glasfiberväv gå ut över den frilagda ytan. På så vis täcker jag skarven mellan fleecen och "skummet".

 

Fleece sträckt och smältlimmad på plats.

 

Håller ner fleecen i baffeln med lite häftklammer.

 

Med fleecen fixerad renskar jag längs ytterkanterna och sen på med massor med polyester så att fleecen blir genomdränkt.

 

Här dom båda dörrspeglarna. Jag gjorde på samma sätt med dessa som med dörrpanelerna.

 

Kommer nog att bli riktigt bra det här. De båda diskanthållarna är en tillfällig lösning tills vidare.

 

Dörrpanelerna kommer att kläs med stretchvinyl.

 

 

Över till ombyggnationen av en överdel till instrumentbrädan.

 

Jag har sågat hål i ett par originalgaller, fräst ett par ringar i MDF och nu skall dessa limmas fast i gallerna. "Har han inte redan gjort sådan" kanske ni undrar? Jo, men den här gången skall dom integreras i överdelen!

 

Jag har vinklat MDF-ringen och limmat fast den med smältlim i gallret.

 

Jag har förhoppningsvis lyckats få samma vinkel på båda sidor. I alla fall ganska lika.

 

Sen började jag att försiktigt dra av originalvinylen.

 

Tar man det lugnt och inte rycker och sliter så släpper den från foamen utan att lämna några skador. Därmed har man ett mycket fint underlag, med bibehållna originalformer, för den nya vinylen som skall på sedan.

 

Även originalvinylen förblir hel om man tar det lugnt. ;)

 

Jag har sträckt högtalartyg över hållarna och här är dom provmonterade. Jag skar bort foamen på anliggningsytorna nere i urtagen så att gallren/hållarna kommer ner någon millimeter till. Tanken är att sen spackla upp i nivå med foamen och på så vis dels fixera hållarna (som i det här läget glappar ganska mycket) och dels integrera dom i överdelen utan synliga skarvar.

 

Försänkningen och spelen runt om originalgallrena borde räcka för att få ett tillräckligt hållbart spackellager.

 

Dagens garagepillande avrundades med att dränka högtalartyget med polyester.

 

Mina moddade högtalargaller ska ju integreras i överdelen så jag har gått och funderat lite på med vad/hur jag skulle fästa dom. Till slut bestämde jag mig för att blanda glasfiberspackel och polyester till en ganska lättflytande smet. Tanken var att lättare få ner spackel i springan mellan överdelen och gallerna.

 

Vänster högtalargaller på plats.

 

Och så höger galler.

 

Jag började med att pensla spackel/polyesterblandningen runt kanterna nere i försänkningarna på överdelen, satte ditt gallerna och sen dit med mer spackelblandning. Den var så pass tunnflytande att den var ganska lätt att få ner i de ganska smala mellanrummen runt gallerna. Nu återstår det att se om det blir starkt nog eller om det kommer att spricka när jag lossar överdelen. Och om jag lyckas finspackla så bra att skarvarna inte syns under den nya vinylen som skall på sen.

 

Dörrpanelerna och....

 

....överdelen till instrumentbrädan klara för att kläs. Eller rättare sagt, JAG trodde dom var klara. Det tyckte dock inte min gode vän Thomas som är den som kommer att se till att delarna får ny klädsel. Mer om det senare!