Bygget av bakluckepanelen!

Har du läst om ljudbygget i "Milou" så har du redan sett dom här bilderna.

 
Grymt skönt att ha tillgång till en extra baklucka!. Bagageluckan är "klädd" med ugnsfolie och tanken är att jag på så vis skall kunna plasta en panel som jag sen kan bygga vidare på.

 

Två lager glasfibermatta på plats.

Hur jag skall fästa den här konstruktionen sen har jag inte en aning om. Det blir ju lite vikt som skall hållas på plats när allt är klart och originalpanelen sitter fast med plastclips längs ytterkanten, men helst vill jag ha dold infästning. Får se hur sjutton jag ska lösa det.

 

Att plasta mot ugnsfolie funkade rätt bra så till vida att det gick att få bort i stort sett all folie efter att polyestern hade härdat klart. Det lilla som inte gick bort hade ju i mitt fall inte inneburit något problem. Däremot blev panelen allt för ojämn för att kunna användas för vidare byggnation. Dags för plan B med andra ord!

 

Här har jag sågat till en bit MDF som skall utgöra fästet för högtalarna och innehållet i det grå paketet som figurerat i bild tidigare.

 

Någonting så här tänkte jag. Det grå paketet innehöll alltså en liten bildskärm.

 

Plan B då! Bakluckan är hämtad från en skrotad bil och den hade ju självklart en klädselpanel. Här har den kommit på plats igen. Panelen kommer att dränkas i polyester och för att den inte skall slå sig under härdningen kommer plastclipsen att kompletteras med ett gäng plåtskruvar längs kanten.

 

Ny dag och den polyesterdränkta panelen har fått härda ordentligt under natten. Här har jag klippt till en bit glasfibermatta som jag sen "noppat" i kanterna för att på så vis få tunnare kanter. Jag kan inte plasta ända ut till panelens kanter innan jag tagit bort skruvarna, och dom tar jag inte bort innan glasfiberväven härdat och MDF-panelen är ordentligt fastsatt. Allt för att minimera risken att panelen skall slå sig.

 

Glasfibermattan har härdat, bafflarna till högtalarna är på plats och fäste för skärmens monteringsram är också på plats. Jag har också fräst en kombinerad avfasning/försänkning i MDF-panelens kant.

Jag har även lagt ett lager glasfibermatta på baksidan MDF-panelen som ytterligare förankring, förutom limmning, av bafflarna.

 

Fastsättningen av panelen blir som det ser ut nu dold med undantag för två bultar. Får försöka hitta några i en diskret modell så blir det nog bra.

 

Dessa fyra fästpunkterna får ta den mesta tyngden.

 

Som det verkar kommer jag inte undan att ha två bultar här som då kommer att bli synliga. Utan dessa glappar panelen allt för mycket för att det skall bli bra. Tror jag.

 

En koll av passformen innan jag lägger på ett lager glasfibermatta längs kanten. När jag la glasfibermatta på övriga panelen så sparade jag medvetet kanten för att där satt ett "gäng" skruvar som hindrade panelen från att slå sig.

 

Kanten plastad och samtidigt passade jag på att göra ett litet enkelt stöd för MDF-panelen.

 

Ett litet stödben i ytterkanten under högtalaren.

 

Testing, testing!

 

Jodå, så att.....

 

Dags för nästa steg! Först fäster jag fleecetyget med häftpistol längs kanten där jag fräst en försänkning/rundning.

 

Sen sträcker jag tyget så det blir slätt, och ganska ordentligt spänt, och fäster det på baksidan med smältlim.

 

Så där! Klart för att börja dränka in tyget med polyester.

 

En stund senare. Den delen av tyget som täcker MDF-skivan är inte polyesterdränkt eftersom det ändå skall skäras bort sen.

 

Innan polyestern härdat helt så skar jag bort tyget över MDF-skivan.

 

Det ger en snygg, ren kant men är framför allt väldigt mycket enklare än att slipa.

 

Här sitter panelen fast med de fyra dolda bultarna. Tyvärr blir passningen inte bra då så jag är tvungen att använda mig av de två synliga bultarna också. Blir till att leta efter något som ser vettigt ut.

 

Det skall ju gå kablar in i panelen och efter en hel del funderand kom jag på den här lösningen. Det här är en 90-graders böj till 20mm VP-rör. Det fina med dessa är att dom har en innerdiameter på 16 mm. Det finns en"VP-slang" som är 16 mm i ytterdiameter.

 

Jag kan alltså använda mig av flexislangen mellan bagaget och luckan och låta den gå in i panelen via den här böjen.

 

Böjen är fixerad med PL400.

 

 
Det är en "kabelgenomföring" på vardera sidan. Högtalarkablarna skall naturligtvis dit och på ena sidan kommer dom att samsas med backkamerans kabel och på den andra sidan med skärmens kabel.

 

I varje ände av böjen är det en krage där VP-röret skall tryckas in. Diametern är alltså mer än 16 mm där. Jag räknar därför med att jag skall kunna vika in vinylen lite i kragen och på så sätt få en snygg kant på öppningen. Lite svart plastfärg in i öppningen först bara så skall det nog bli bra.

 

Som vanligt när jag blir extra fokuserad så glömmer jag att ta bilder, men här är panelen nästan klar. Bara "finliret" på baksidan kvar.

 

På plats i bilen!

 

Monterad och klar! Dags att prova så att allt funkar som det ska.

 

Jodå! Det är en dålig bild men allt funkar!